PENGAJIAN AM

Interaction between form 6 students and teachers in Malaysia..from munnimbsskl
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 definisi vandalisme

Go down 
AuthorMessage
nicky1224Posts : 15
Join date : 10/02/2010
Age : 26
Location : k.Lumpur

PostSubject: definisi vandalisme   Thu Mar 25, 2010 3:31 am

Laku musnah atau Vandalisme merujuk kepada tabiat seseorang membinasakan harta benda awam dan juga harta benda orang lain. Perkataan vandalisme berasal daripada nama sebuah puak di Eropah, Vandal.

Pada lazimnya, laku musnah ditanggap sebagai satu bentuk jenayah, tetapi pada keadaan tertentu, vandalisme merupakan satu bentuk ritual yang dilakukan oleh golongan manusia yang tidak puas hati terhadap kondisi mayarakat.
Back to top Go down
View user profile
nicky1224Posts : 15
Join date : 10/02/2010
Age : 26
Location : k.Lumpur

PostSubject: Laku musnah/vandalisme sebagai Ritual   Thu Mar 25, 2010 3:33 am

Semasa suatu masyarakat sedang mengalami revolusi, ataupun sedang mengalami transisi kuasa secara keras, golongan yang mencabar autoriti lama mungkin akan membinasakan sebarang harta benda yang dianggap sebagai simbol rejim lama, seperti tugu. Perbuatan mereka itu adalah untuk menyampaikan suatu mesej "mencabar". Dalam keadaan pengalihan kuasa telah berjaya, pemusnahan harta benda yang dianggap simbol rejim lama akan dilakukan untuk menandai tamatnya rejim lama.
Back to top Go down
View user profile
nicky1224Posts : 15
Join date : 10/02/2010
Age : 26
Location : k.Lumpur

PostSubject: Laku musnah sebagai Jenayah   Thu Mar 25, 2010 3:35 am

Jenayah laku musnah biasanya merujuk kepada perbuatan merosakan harta benda awam seperti papan tanda, kerusi awam, perhentian bus, telefon awam dan juga tandas awam. Kelakuan ini biasanya diasiosiasikan remaja yang terlibat dalam budaya lepak.

Motif untuk vandalisime adalah terletak pada aspek emosi. Vandalisme biasanya dianggap sebagai suatu cara untuk melepaskan rasa geram, ataupun satu cara untuk menghilangkan kebosanan semata-mata. Walaupun motif mereka adalah begitu ringan, tetapi masyarakat awam terpaksa menanggung kerugian yang besar untuk memenuhi nafsu mereka yang hina.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: definisi vandalisme   

Back to top Go down
 
definisi vandalisme
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
PENGAJIAN AM :: Karangan :: Karangan Bahagian A :: Jenayah Sosial :: Vandalisme-
Jump to: