PENGAJIAN AM

Interaction between form 6 students and teachers in Malaysia..from munnimbsskl
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Langkah-langkah memajukan penyelidikan&pembangunan pertanian.

Go down 
AuthorMessage
Tung2010Posts : 9
Join date : 10/02/2010

PostSubject: Langkah-langkah memajukan penyelidikan&pembangunan pertanian.   Fri Jun 11, 2010 2:14 am

langkah(1)

•memperluaskan teknik/kaedah pertanian hidroponik. Sebagai satu kaedah yang lebih cepat dan mudah mengeluarkan hasil serta berkualiti khususnya untuk tanaman makanan jangka pendek seperti sayuran. Kaedah ini sepatutnya dikomersialkan dan bukan lagi setakat tanaman sampingan sahaja

langkah(2)

•mengembangkan program R&D (Penyelidikan dan Pembangunan) dalam sektor pertanian dalam konteks penghasilakan benih-benih bermutu tinggi, cepat mengeluarkan hasil dan tanah perosak/penyakit. R&D juga meliputi pelbagai produk pertanian yang boleh dieksportkan.

langkah(3)

•membantu petani khususnya petani miskin dalam konteks pinjaman modal atau pemberian subsidi baja, benih racun dan lain-lain untuk memajukan sektor pertanian mereka agar lebih berdaya saing.

langkah(4)

•memperbaiki kemudahan asas yang berkaitan dengan pertanian seperti rangkaian jalan raya yang baik dan sistem pengairan yang cekap untuk memberikan ruang kepada para petani meningkatkan produktivitinya.

langkah(5)

•menggalakkan para petani menggunakan dan mengamalkan teknik pertanian moden yang lebih menguntungkan seperti penggunaan jentera, baja kimia dan racun serangga termasuk juga kaedah pertanian berkelompak (mini estet).
Back to top Go down
View user profile
 
Langkah-langkah memajukan penyelidikan&pembangunan pertanian.
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
PENGAJIAN AM :: Karangan :: Karangan Bahagian A :: Sektor Pertanian :: Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian-
Jump to: